40 jaar Kiwanis Naarden

40 jaar Kiwanis Naarden

Houberg zingt over mannen in Naarden

NAARDEN 22 OKTOBER 2019

door

Op zaterdag 2 november geeft sopraan Charlotte Houberg met pianist Felix Justin een recital in de Grote Kerk in Naarden. Het optreden staat in het kader van het veertigjarig jubileum van Kiwanis Naarden. De sopraan kreeg de vrije hand in de samenstelling van het programma. Het thema: ‘Mannen!’

Charlotte Houberg. (© Alex Schröder)

Sinds ze haar conservatoriumstudie cum laude afsloot, heeft sopraan Charlotte Houberg in de volle breedte van het klassiekezangvak gewerkt. Rollen in grote producties als Theatre of the World bij De Nationale Opera en ’t Zwanenmeer bij Holland Opera wisselde ze af met optredens in het oratoriumrepertoire. Ze werkte met bekende orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Sinfonia Rotterdam en is ook actief in het liedrepertoire.

Houberg is op weg naar een toekomst waarin opera een belangrijk bestanddeel zal zijn, maar ze zingt ook graag lied. “Het lied moet een wezenlijk deel blijven uitmaken van mijn werk, al is het maar voor mezelf. Hoe graag ik ook opera zing, het lied is te mooi om te laten zitten. Opera is soms wat basaler in de emotie, wat minder literair. Dat is in het lied, met al die poëzie, heel anders”, zei ze in een interview met Place de l’Opera in 2017.

Vrijwilligersorganisatie Kiwanis Naarden viert dit jaar zijn veertigjarig jubileum. Kiwanis werkt wereldwijd aan de gezamenlijke missie ‘Serving the Children of the World’. De opbrengst van de kaartverkoop van het jubileumconcert gaat naar dat doel. Kiwanis is na Unicef de grootste vrijwilligersorganisatie ter wereld die voor kinderen werkt.

Het jubileumconcert wordt op zaterdag 2 november gehouden in de Grote Kerk in Naarden. Voor de pauze is er instrumentale muziek, het optreden van Charlotte Houberg en pianist Felix Justin begint om 17.10 uur. De twee kregen de vrije hand in de samenstelling van het repertoire. Het complete programma moet nog een verrassing blijven, maar voor Place de l’Opera onthult Charlotte vast iets over wat ze gaat zingen.

“’Vrouwen, je kunt beter bier brouwen’, is er eentje die je vaak langs hoort komen. Maar in 1790 had Mozart al door dat zijn eigen soort ook niet zo makkelijk is”, zegt Charlotte Houberg in haar toelichting op het programma. “Hij gaf dienstmeid Despina het nobele streven om de goedgelovige zusters de waarheid over de man te vertellen (‘In uomini, in soldati’, Così fan tutte). Dan hebben we het nog niet gehad over de mannen die het gras bij de buren groener vinden en daarom hun trouwe echtgenotes laten vallen (‘Porgi amor’, Le nozze di Figaro). Of de mannen die zo in hun eigen zelfmedelijden wegzakken dat ze de opbeurende aria, en misschien wel eerste versierpoging, van Sophie niet horen (Werther van Massenet). Gelukkig zijn er ook sterke vrouwen die wel houden van wat zoetsappige wraak: ‘Quando m’en vo’. Musetta heeft er in La bohème geen enkele moeite mee om voor de neus van haar ex op te scheppen dat alle mannen haar aanbidden.”

Daarmee is een deel van wat er op 2 november zal klinken onthuld. Wie alles wil horen, kan voor kaarten terecht op de website van Spant, dat de kaartverkoop organiseert.


Deel deze post

Nieuwsbrief ontvangen

Meld u aan voor de Kiwanis nieuwsbrief en ontvang maandelijks informatie over onze projecten.