Blog Gouverneur november 2020

Blog Gouverneur november 2020

Wat gebeurde er in de eerste maand van het nieuwe bestuur jaar

Beste Kiwanis vrienden,

Spreuk van de maand

” N’arrêtez jamais d’ apprendre, car la vie, elle,  ne cesse jamais d’enseigner”

(Paul Rousseau)

De eerste maand in de rol van gouverneur

Geen enkele bijeenkomst vond plaats op locatie, alles verliep via Zoom: een DB-overleg (Dagelijks bestuur), een AB-overleg (Algemeen bestuur), een sessie met collega gouverneurs uit Europa, een overleg met Kiwanis in USA, een overleg met het bestuur van Kiwanis Europa en een training voor gouverneur-elect (ja, U leest dit goed: ik sta ook geregistreerd als elect). Dus geen reizen in Europa en geen reis naar USA (dit is al de 3e jaar op een rij dat er geen gouverneur-elect afreist naar Indianapolis voor een training). Eerlijk gezegd: ik vind dit prima, erg effectief qua tijdsbesteding en een enorme kostenbesparing voor Kiwanis. Dit wordt de nieuwe manier van communiceren!. Natuurlijk missen je daarmee de vriendschappelijke contacten met collega’s uit andere districten. Het zij zo! Mijn aandacht gaat naar wat we er in Nederland aan kunnen doen om het Kiwanis hart kloppende te houden.

Waar ik wakker van kan liggen

Het moge duidelijk zijn dat wij de komende 6 tot 9 maanden nog gevangen zullen zijn door de restricties die noodzakelijk zijn om de effecten van het covid-19 virus te beperken. Weinig reguliere clubbijeenkomsten, nauwelijks mogelijkheden om fund-raising projecten uit te voeren. Hoe houden we het clubgevoel in stand? Mijn advies: neem geen risico’s door de drukte op te zoeken, maar investeer in het persoonlijke contact. Laat je Kiwanis vrienden weten hoe het jou vergaat, doe af en toe een belrondje.

Internetcafé:  “laat je inspireren door onze gast aan tafel”

Op zondagavond 4 oktober was de eerste bijeenkomst met een gast aan tafel. Laura van Waas vertelde hoe zij tot het inzicht is gekomen dat stateloosheid voor kinderen een enorme drempel opwerpt. Zij heeft een stichting opgezet en geeft lezingen aan kinderen, begeleidt kinderen en hun ouders, geeft voorlichting aan instanties en gaat de wereld rond als ambassadeur voor dit thema. Kiwanis clubs die geïnteresseerd zijn kunnen Laura uitnodigen om een lezing te geven.

Vandaag, 1 november, was Anna Tak (33 jaar) te gast. Anna is werkzaam voor de Stichting Anders in Rotterdam. Zij stuurt een landelijk project aan: “De Wederopbouw”.

Anna zoekt bij een “probleem” dat aangereikt wordt door hulpverleners of instanties, een passende oplossing. Niet door fondsen te werven, maar met diensten en/of goederen die aangeboden worden door ondernemers of specialisten. Anna is de schakel tussen vraag en aanbod. Voor Kiwanis is het vaak lastig de juiste kanalen te vinden om lokaal hulp aan te bieden. Uit de levendige discussie kwamen diverse actiepunten naar voren. Aan het Dagelijks Bestuur de uitdaging om clubs te koppelen aan vragen, o.a. via de Stichting Anders.

Commissie PR en communicatie

Een eerste actie is gepland via Zoom op 14 november. Vanuit Kiwanis Europa zal Thomas Schickentanz, deskundige in marketing en communicatie en gepassioneerd Kiwanis lid, een workshop verzorgen voor de commissieleden en het Algemeen Bestuur. Helaas kan dit enkel via Zoom ingevuld worden.

Herhaalde OPROEP: graag nodigen wij geïnteresseerde leden met expertise op het gebied van communicatie en marketing uit deel te nemen. Neem daarvoor contact op met Frans van de Avert, commissie voorzitter.

Wat doen Kiwanis Europa (KIEF) en Kiwanis International voor ons?

Een vaak gestelde vraag! Deze maand heeft het KIEF team 3 webinars georganiseerd voor de penningmeesters, secretarissen en clubgroei coördinatoren uit de 10 districten in Europa. Sofia Carbajo en Rob van der Most hebben deelgenomen en vertelden mij dat deze vorm van kennis delen en contacten met collega’s leggen, verrijkend was.

Kiwanis Europa gaat een pakket aan trainingen via on-line sessies aanbieden onder het programma “Kiwanis Academy”.

Piet Derks

Gouverneur Kiwanis Nederland 2020-2022

/imagecache/lg/uploads/2020/09/kiwanis-kidn-logo.jpg

Deel deze post

Nieuwsbrief ontvangen

Meld u aan voor de Kiwanis nieuwsbrief en ontvang maandelijks informatie over onze projecten.