Brandwondencentrum Beverwijk 40 jaar
In 1974 was het Prof Dr. Rudy Hermans die het Brandwonden Centrum in Beverwijk oprichtte. Als chirurg van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk zag hij regelmatig ernstige brandwonden bij slachtoffers, vaak afkomstig van de Hoogovens. Hij nam bepaald geen genoegen met de status quo van de behandeling van brandwonden in die tijd, maar zette zich volop in voor de verbetering van de brandwondenzorg. Hermans richtte in 1971 de Brandwonden Stichting op waarmee hij fondsen probeerde te werven om de brandwondenzorg op een hoger peil te brengen. Later kreeg die stichting een meer uitgebreide functie. Ook is hij betrokken geweest bij de oprichting van de Stichting Kind en Brandwond, een organisatie die zich bezighoudt met de nazorg van kinderen met brandwonden. Hermans is van een bijzonder belangrijke betekenis geweest voor de brandwondenzorg in Nederland. Nadere bijzonderheden zijn te lezen in de inleiding van ‘Brandwondencentrum Beverwijk 40 jaar’, waar ondermeer vermeld wordt dat 40% van de opgenomen patiënten kinderen zijn. Voor kinderen – 0 tot 4 jaar – is in 1990 een kinderbrandwonden centrum opgericht.
De toekomst van het brandwondencentrum heeft alle aandacht, mede gezien de toename van het aantal opnamen. Belangrijk is dat de intensive care kamers beter voldoen aan de huidige eisen. Een uitgebreide verbouwing is reeds gepland, een programma van eisen is in de maak. Bijzonder idee is dat men een aantal nieuwe ruimten wil laten sponsoren, per ruimte een sponsor.
Het Kiwanishuis Beverwijk werd in 1991 gerealiseerd en is daarmee het eerste lustrumproject van Kiwanis District Nederland. Het huis bevindt zich in de directe omgeving van het Brandwonden Centrum en functioneert goed, mede dank zij een actief bestuur – allen aanwezig op het Symposium ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan – en biedt gastvrijheid vooral aan ouders van kinderen met brandwonden. ‘Ouders dichtbij’ was de naam van het lustrumproject. De Raad van Bestuur van het RKZ ziet het Kiwanishuis als ‘een onvoorwaardelijk verlengstuk van de brandwondenzorg’ Ook bij het Brandwondencentrum in Groningen bevindt zich een Kiwanishuis met dezelfde doelstellingen.
Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan werd eind november een Symposium gehouden, met als belangrijk thema ‘nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen in de behandeling van brandwonden’. Eén van deze nieuwe ontwikkeling is bijvoorbeeld het beter laten helen van de wonden en betere behandeling van de littekens. Een plus voor patiënten, die weer in de maatschappij komen.
Tijdens dit symposium zijn door een tiental specialisten interessante voordrachten gehouden. Samenvattingen staan vermeld in de uitgave ‘Brandwondencentrum Beverwijk 40 jaar’ Deze uitgave is hier te downloaden.
Deel deze post