Burgemeester Horselenberg en wethouder Jacobs met mantelzorgkinderen naar de E...

Burgemeester Horselenberg en wethouder Jacobs met mantelzorgkinderen naar de Efteling

Op zaterdag 24 september was het zover. De dag waar 70 jonge mantelzorgers vol spanning naar hebben uitgekeken; een hele dag Efteling onder begeleiding van onder andere burgemeester Horselenberg en wethouder Jacobs. Het was prachtig weer en de kinderen hebben genoten van een dag zorgeloos plezier maken.

Als dank voor haar bijdrage aan de openingshandeling in april 2011 van de nieuwe stad Raveleijn van de Efteling, ontving burgemeester Horselenberg 100 vrijkaarten voor de Efteling. Zij besloot deze kaarten in te zetten voor jonge mantelzorgers uit Lelystad. Steunpunt Mantelzorg van Welzijn Lelystad organiseerde de reis, twaalf vrijwilligers begeleidden de kinderen, de Kiwanis Club sponsorde de reis door de bus te bekostigen en de Lions Club sponsorde de versnaperingen.

Een hele ervaring
Zaterdagochtend om acht uur al waren de kinderen present bij Welzijn Lelystad. De basisschoolkinderen kregen een blauw ‘Lelystad geeft Lucht!’ T-shirt aan en de middelbare scholieren ontvingen een sleutelketting van de gemeente Lelystad. Na een gezellige busreis arriveerden de kinderen bij de Efteling, waarna ze in kleine groepjes met hun begeleiders het park gingen verkennen. De kleintjes genoten van het sprookjesbos en de vele draaimolens en de groteren haalden hun hart op in de Vliegende Hollander en de Fata Morgana. De kinderen kregen veel positieve reacties van de andere bezoekers op hun outfit. Een reactie: ‘Wat leuk die T-shirts; ‘Lelystad geeft Lucht’ staat er zeker voor dat er veel groen en ruimte is in Lelystad?’ Zowel burgemeester Horselenberg als wethouder Jacobs hebben genoten van de dag. Wethouder Jacobs: ‘Het is fijn dat we met z’n allen de kinderen een leuke dag hebben bezorgd. Een boel van deze kinderen komt nooit in een pretpark, omdat er thuis iemand met een ziekte of beperking is.’ Een meisje van 4 jaar zei na afloop: ‘Het allermooiste vond ik Assepoester, de prins deed het glazen muiltje aan en toen gingen ze samen trouwen… En die ronddraaiende ‘koppies’ vond ik ook heel erg leuk!’

Aandacht voor jonge mantelzorgers
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die thuis opgroeien met een langdurig ziek, verslaafd of gehandicapt gezinslid. Uit onderzoek blijkt dat 10% van de kinderen en jongeren jonge mantelzorger is. Zij hebben op jonge leeftijd meer (zorg)taken dan leeftijdsgenootjes. Bijvoorbeeld huishoudelijke taken en oppastaken. Regelmatig merkt de consulent voor jonge mantelzorgers dat er van de voorzieningen op het gebied van zorg en welzijn niet altijd optimaal gebruik gemaakt wordt. De consulent kan ondersteuning bieden in het gezin met het aanvragen van indicaties en voorzieningen. Hierdoor wordt de jonge mantelzorger ook weer ontlast en komt er meer ruimte voor het kind of jongere zijn.

Welzijn Lelystad heeft een aanbod voor jonge mantelzorgers van 6 tot 24 jaar. Maandelijks wordt een leuke activiteit georganiseerd voor de kinderen en jongeren. Doel hiervan is ontmoeting en ontspanning. Even de zorg loslaten en aandacht voor de jonge mantelzorger zelf. Bijvoorbeeld door middel van een kookworkshop, creatief bezig zijn, muziekactiviteiten of lasergamen. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om de kinderen en jongeren individueel te begeleiden. Meestal gaat de consulent dan samen met de jonge mantelzorger iets doen en komen de gesprekken vanzelf. Tot slot is er nog het aanbod van themabijeenkomsten, waarbij deskundigen uitleg geven over een bepaald ziektebeeld.

Deel deze post

Nieuwsbrief ontvangen

Meld u aan voor de Kiwanis nieuwsbrief en ontvang maandelijks informatie over onze projecten.