Goed bezochte Voorjaars Conferentie 2014

Goed bezochte Voorjaars Conferentie 2014

Zaterdag 17 mei werd de Voorjaars Conferentie 2014 gehouden in Figi te Zeist. Negentig Kiwanians van vijftig Kiwanis clubs namen deel aan het programma. Gedurende de dag waren de reacties van deelnemers zeer positief. Hieronder de terugkoppeling van een drietal deelnemers. Kernwoorden: geslaagde dag – leuke sfeer – leerzaam – goede organisatie – onderling netwerken – rol van digitaal in de strategie – levendig debat. Dit was het programma.

9:30 uur
Ontvangst
10 uur
Workshop Digitaal |
Workshop Juridisch / Fiscaal
11:30 uur
Koffie pauze
11:45 uur
Workshop Social media
13 uur
Lunch
14 uur
Plenair debat in lagerhuis vorm met 10 stellingen
15:15 uur
Afsluiting
15:30 uur
Drankje na

Feedback van Peter Pietersen

Lid van KC Laren

“Zaterdag 17 mei hebben veel Kiwanians aan een prima voorjaarconferentie deelgenomen. Het was interessant en leerzaam, leuk en vriendschappelijk. De sfeer zat er meteen goed in.

Het programma voor de koffie bestond uit twee parallelle workshops. Eén workshop van Yarka Zweers over ‘Digitaal’ waarin Yarka de rol van Digitaal in de strategie uitlegde met als doel verbetering van Kiwanis' naamsbekendheid, hoe clubsites via het content management system (CMS) onderhouden kunnen worden en over de flow van (bvk. Human Interest) artikelen naar Sopial Media. De opzet van de nieuwe ledenadministratie waarbij de secretaris van de club een belangrijke taak heeft om ons ledenbestand up to date te houden. De tweede workshop werd gegeven door

Henk Oostdam waar we dieper zijn ingegaan op juridische zaken met betrekking tot bestuursaansprakelijkheid, verenigingen (Kiwanis Club als groep van mensen met een bestuur, reglementen en een notariële akte), de stichting (ook notarieel, feitelijk een zak met geld ten behoeven van een goed doel), de VpB (Vennootschapsbelasting) en de BTW (€ 50.000- grens vrijstelling), ANBI-status, Wilde ganzen en het belang van een evenementenverzekering. Leerzaam, met name voor clubs die financieel wat zwaardere projecten doen.

Na de koffie was er een plenaire workshop Social media door Lidwien Venselaar als vervanger van Tim Coronel. De zaal kreeg een boeiend overzicht van de modernste sociale media, hoe ze in te zetten en wat vooral niet te doen. Op vragen als ‘hoe krijg je aan actieve communicatie’ en ‘hoe trek je aandacht’ werd dieper ingegaan. De vertaalslag voor Kiwanis Nederland en voor de clubs zal de komende tijd in de praktijk worden gemaakt.

Na de ‘lopende lunch’ werd het tijd voor een Lagerhuis debat onder leiding van Gijs Weenink van de Debat Academie. Gijs hield een humoristische inleiding over ontstaan en werkwijze van het Engelse lagerhuis. De deelnemers namen plaats op de groene stoelen van de regeringspartijen (eens) of oppositie (oneens). Aan de hand van een paar ‘over de top’ pittige stellingen werd onder strenge leiding van Mister Speaker Gijs een intensief debat gehouden. Bij een ‘goed verhaal’ hoorde je ‘hear hear’ en zag je Kiwanians overlopen naar de andere kant. De reacties op de stellingen gaven een beeld over hoe we over Kiwanis-zaken denken, zoals groei en naams- bekendheid. Leerzaam, al was het maar dat we nu allemaal weten niet met de handen in de zakken te mogen staan als je het woord krijgt.

Na de afsluitende borrel werd het tijd om buiten van het mooie weer te gaan genieten. Al met al een zeer geslaagde dag en zeker aan te raden voor alle clubleden. De organisatie verdient een compliment voor de dag en voor de uitvoerige handout”.


Feedback van Wilma van Laar

Lid van KC Woerden ’t Groene Hart

“Op een zonnige zaterdag togen wij (5 man/vrouw sterk) van club Woerden opgewekt naar Zeist voor de voorjaars-conferentie en we werden niet teleurgesteld. Na ontvangst volgde in één van de zalen een interessante uiteenzetting over de functionaliteit en mogelijkheden van de clubwebsites. Met de nieuwe website (sinds oktober 2013) is veel verbeterd en in de toekomst zullen meer extra’s volgen. Ook de webmasters onder de aanwezigen zaten niet voor niets in de zaal en werden op veel onbekende functies gewezen. De andere zaal kreeg uitleg over juridische en fiscale zaken. Na een korte pauze volgde de workshop social media. Lidwien Venselaar wees ons op de vele digitale sociale websites en dat zijn er nogal wat: Facebook, Twitter, Linked-in, Yammer, Google+, Waze, Pinterest enz.. En de meeste zaken kun je bijhouden via Tweetdeck of Hootsuite. Geen idee waar ik het over heb: even googlen dan kom je er wel achter... Persoonlijk had ik graag wat meer verdieping en tips gehad, maar wie weet organiseert het bestuur in de toekomst in de toekomst een vervolgcursus voor geïnteresseerden. Aan het eind van de ochtend volgde nog een uiteenzetting over een heel mooi landelijk initiatief van club Zwolle betreffende de landelijke Kiwanispop actie www.kiwanis.nl / textielpluspoppen (allemaal meedoen mensen, project met weinig risico en veel bekendheid voor Kiwanis !!), waarna het tijd geworden was voor een goedverzorgde broodjeslunch en nog even naar buiten van het zonnetje genieten.

Het middagprogramma begon met een uitleg over de werkwijze van het Engelse Parlement en in die trant gingen wij het Lagerhuis debat aan onder de deskundige leiding van Gijs Weenink van de Debat Academie. Het ‘hear hear’ en ‘boeh’ was niet van de lucht! Een goede manier om de meningen te peilen en voor herhaling vatbaar, misschien met nog ‘prikkelender’ stellingen de volgende keer . . ?

Kortom een geslaagde dag en dank aan de organisatie!”


Feedback van Frans Copini

lid van KC Driebergen-Heuvelrug en haar PR commissie

“Kiwanis NL slaat een nieuwe weg in met een stevige strategie voor groei en diversiteit. In de workshop digitaal kregen de vertegenwoordigers een goed inzicht in de strategie en de ondersteunende middelen op het gebied van digitale communi- catie. vooral leden van de PR commissie in de club kregen een presentatie van alle website en Social media daaraan gekoppeld. De gemeenschap die iedere club in zichzelf vormt kan met deze middelen niet alleen zich op de kaart zetten, maar ook zich laten inspireren door wat andere clubs doen, terwijl ze hun eigen fundraising omgeving beter kunnen bereiken. De mogelijkheden om zo met nieuwe jonge leden in contact te komen worden ook groter. Ik denk dat deze middelen de Kiwanis in NL back ON track brengen met app, website en Facebook pagina's. Ik ga aan de slag”.

Meer informatie

Deel deze post

Nieuwsbrief ontvangen

Meld u aan voor de Kiwanis nieuwsbrief en ontvang maandelijks informatie over onze projecten.