Jeugdmonumentendag Bergen op Zoom

Jeugdmonumentendag Bergen op Zoom

Donatie Perkamentrollen

Donatie aan de Jeugdmonumentdag door Kiwanis Club Bergen op Zoom
 
Begin 2024 zocht Kiwanisclub Bergen op Zoom contact met het bestuur van de Jeugdmonumentendag om te zien of we als serviceclub die zich richt op kinderen, iets voor hen konden betekenen. De Jeugdmonumentendag past immers heel goed in waar we als club voor staan; ons inzetten voor kinderen op het gebied van educatie, welzijn en ontwikkeling en dan bij voorkeur nog in de eigen regio.

Al meer dan 25 jaar vormt de Jeugdmonumentendag (JMD) het grootste evenement in Bergen op Zoom op het gebied van educatie, integratie en socialisatie. Een evenement waar leerlingen van groep 6 van alle basisscholen in de gemeente Bergen op Zoom met ongeduld naar uitkijken.

/imagecache/lg/uploads/2024/06/img-4380.jpeg

Ieder jaar op een maandag in juni is het weer zover. Ongeveer 800 kinderen komen samen met hun leerkrachten naar een van de vele locaties en worden  meegenomen naar de Middeleeuwen waar ze spannende, leerzame en ook wel enge dingen beleven. Er is een gevangenis, een pestkelder, een bakker, een brouwhuis, een rechtzaak, men wordt voorgesteld aan de Markies en Markiezin van Bergen op Zoom, een middeleeuwse dans wordt ingestudeerd, enfin, te veel om op te noemen.

Zowel de kinderen als de leerkrachten kijken hun ogen uit. Al deze activiteiten vinden plaats achter gesloten deuren. Het evenement is niet voor publiek toegankelijk! Waarom niet? Het antwoord hierop is heel eenvoudig. De kinderen moeten op deze dag helemaal zichzelf kunnen zijn, zonder dat er "publiek" bij is.

De Kiwanisclub dacht dat het leuk zou zijn als de diverse locaties waar iets wordt georganiseerd goed zichtbaar te maken. De JMD zag dat direct zitten, maakte een schetsontwerp en zocht contact met Bouwclub de Leutige Krabben.
Dat resulteerde in authentiek ogende perkamentrollen voorzien van een locatienummer die bij elke te bezoeken locatie wodt neergezet.
Op 17 juni zijn de perkamentrollen door de Kiwanisclub overhandigd aan de JMD en zijn ze direct zichtbaar geweest op de 20 locaties in de binnenstad.

/imagecache/lg/uploads/2024/06/img-4348-1.jpeg

/imagecache/lg/uploads/2024/06/whatsapp-image-2024-06-17-at-191512.jpeg

Overdracht van de perkament-rollen in de Franse tuin van het Markiezenhof.

vlnr: Bart Verberne Kiwanisclub Bergen op Zoom, Acteurs Maud en Nieke en Richard de Koning van de Jeugdmonumentendag.

 

Deel deze post

Nieuwsbrief ontvangen

Meld u aan voor de Kiwanis nieuwsbrief en ontvang maandelijks informatie over onze projecten.