Kinderboek Utrecht 900: De spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhale...

Kinderboek Utrecht 900: De spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhalen

Initiatief van Kiwanis Club Utrecht

 

Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht stadsrechten en precies negenhonderd jaar later verscheen het kinderboek De Spoken van het Stadhuis, en andere Utrechtse verhalen. Burgemeester Sharon Dijksma overhandigde met wethouder Anke Klein op 2 juni de eerste exemplaren van De Spoken van het stadhuis aan 21 Utrechtse kinderen van verschillende scholen en wijken.  Het is een bundel van 20 spannende verhalen van 20 Utrechtse schrijvers bij 20 prominente plekken in Utrecht, van de Dom tot Amelisweerd en van Kanaleneiland tot het Rietveld Schröderhuis. De hoofdrolspelers zijn jonge en oudere Utrechters: dappere, maar ook supergewone stadsgenoten. Hun verhalen bewijzen dat geschiedenis niet saai is, maar interessant en leerzaam, en soms zelfs heel leuk.

Het boek is een initiatief van Kiwanis Club Utrecht. Het is samengesteld door kinderboekenschrijver Koos Meinderts en historicus Mathijs Meinderts die bij elke plek een historisch verantwoord overzicht schreef. Met schitterende illustraties door Annette Fienieg, prachtige foto's van Jan Buteijn, en verrassende vormgeving door Leentje van Wirdum.

Het boek De spoken van het stadhuis bestaat uit 132 pagina’s, kost €17,95 en is vanaf 2 juni te koop in boekwinkels, musea en de webwinkel van Oud-Utrecht, zie www.oud-utrecht.nl Met de opbrengst van het boek krijgen duizend Utrechtse kinderen die het thuis niet breed hebben een exemplaar van het boek.

Er komt ook een uitgebreid educatief programma voor scholen in Utrecht met partners als Bibliotheek Utrecht, Gilde Utrecht, Het Utrechts Archief en Universiteit Utrecht, van biebfiets tot lesbrief, van schrijfworkshop tot Utrecht Time Machine.

Op 10 juni 17.00 uur is er een Historisch Café Utrecht 900 in Bibliotheek Utrecht, met hoogleraar en historicus Leen Dorsman van Universiteit Utrecht, schrijvers Koos Meinderts en Mathijs Meinderts, een film over The making of De spoken van het stadhuis, en meer…

De Spoken van het stadhuis is een uitgave van Stichting Kinderfonds Kiwanis Utrecht, met partners Kiwanis Club Utrecht, Historische Vereniging Oud-Utrecht, Wijn & Stael, en Het Evert Zoudenbalchhuis, met medewerking van vele Utrechtse organisaties en inwoners.

De 20 schrijvers en locaties zijn:

1. Anna Woltz, Postkantoor Neude

2. Annet Schaap, Julianapark

3. Govert Schilling, Sterrenwacht

4. Vincent Bijlo, Fort Blauwkapel

5. Enne Koens, Kanaalstraat, Ulu moskee

6. Linda Dielemans, Castellum Hoge Woerd

7. Floor Tinga, Amelisweerd

8. Elisa van Spronsen, Werfkelders

9. Marco Kunst, Stadhuis

10. Marcel van Driel, Spoorwegmuseum

11. Rom Molemaker, Galgenwaard

12. Ruben van Gogh, Slot Zuylen

13. Annemarie van den Brink, Botanische tuin

14. Maarten Kuipers, Watertoren Overvecht

15. Janneke Schotveld, Janskerkhof

16. Maria Postema, Rietveld-Schröderhuis

17. Pim Lammers, Dom en Domplein

18. Robert van Dijk, Maliebaan

19. Diet Groothuis, Vredenburg

20. Koos Meinderts, Kanaleneiland

     /imagecache/lg/uploads/2022/06/boekpresentatie-spoken-van-het-stadhuis-900-utrecht-highres-32.jpg
 

 

 

Deel deze post

Nieuwsbrief ontvangen

Meld u aan voor de Kiwanis nieuwsbrief en ontvang maandelijks informatie over onze projecten.