Pop geeft kinderen goed beeld van behandeling

Pop geeft kinderen goed beeld van behandeling

Serviceclub Kiwanis Hart van Brabant heeft op de locatie St. Elisabeth honderd poppen geschonken aan de afdeling Kindergeneeskunde en het Oncologisch Centrum. Met deze blanco poppen, van ongeveer 40 centimeter, kan een behandeling gemakkelijker worden uitgelegd aan een kind. De zorgverlener doet dit door bijvoorbeeld op de pop te tekenen.

De Kiwanispop is van katoen en heeft de vorm van een gestileerd kinderfiguur. De poppen worden geschonken aan ziekenhuizen waar kinderen regelmatig terug moeten komen, bijvoorbeeld om te prikken of omdat ze diabetes hebben. De pop zorgt voor afleiding bij het kind en neemt iets van de angst voor de ingreep of behandeling weg.

Maatje

Tijdens de overhandiging van de poppen was een patiëntje van de kinderafdeling aanwezig. “Ze vond de pop heel erg leuk en ze is meteen gaan tekenen”, vertelt sociaal pedagogisch medewerker Kim Blankenstein. “We delen de Kiwanispoppen uit aan patiënten die vaak voor een behandeling naar het ziekenhuis moeten. Het is een maatje voor de kinderen, waar ze alles mee doorstaan.”

De poppen worden door het Oncologisch Centrum gebruikt tijdens speciale middagen voor kinderen waarvan de (groot)ouders kanker hebben. “De kinderen kunnen op de pop aangeven waar de ziekte zit bij hun ouder of grootouder. Ze mogen de poppen versieren met stift en na afloop mee naar huis nemen”, zegt Janny van de Laar van het Oncologisch Centrum.

Bron: www.tweestedenziekenhuis.nl

Deel deze post

Nieuwsbrief ontvangen

Meld u aan voor de Kiwanis nieuwsbrief en ontvang maandelijks informatie over onze projecten.