Lentekriebels

Lentekriebels

die wens ik alle leden van Kiwanis Nederland van harte toe. Waarom? Het lijkt een term die de kwalificatie reclame-cliché verdient. Je ziet hem in deze tijd van het jaar daarom ook regelmatig terug. Vorige week bijvoorbeeld stond ik in de apotheek; en ook daar maken ze van deze seizoensterm gebruik om mensen tot de aankoop van een revitaliserend zalfje te verleiden. Maar “lentekriebels” is te mooi om opzij te zetten en precies passend voor mijn boodschap waarin het gaat om afscheidnemen, doorgeven en vernieuwen.

Afscheidnemen

Verdrietig was het afscheid van past-gouverneur Bert van Leeuwen. Bert overleed op 1 maart jongstleden. Bij het afscheid van Bert werd vooral het leven gevierd. Bert was naast Kiwanis lid in hart en nieren vooral ook een levensgenieter. Zijn bijdrage aan Kiwanis Nederland is groot geweest. Hij was medeoprichter en de tweede Gouverneur van het District. Bij leven heb ik Bert namens het Kiwanis Nederland bedankt voor zijn inzet en bij het laatste afscheid mochten ik dat nogmaals doen waarbij ik tevens een dankbrief van de Sue Petrisin, President van Kiwanis International, mocht voorlezen.

Doorgeven

Lentekriebels krijg je van Kiwanis Club Amsterdam die de respectabele leeftijd van 50 jaren heeft bereikt en dat viert met een grandioos concert onder leiding van dirigent Jaap van Zweden. De club verwacht een volle concertzaal in het RAI Auditorium te Amsterdam. De opbrengsten gaan naar het Papagenohuis voor autistische jongeren van de Stichting Papageno. Een doel dat Jaap zeer aan het hart ligt en waarvoor hij zich graag inzet. Club Amsterdam slaagt er dus al 50 jaar in om het stokje door te geven. Dat zien wij graag en wij feliciteren Club Amsterdam van harte met de bereikte mijlpaal.

Vernieuwing

Vorige week was ik in Baarn om de vergadering bij te wonen over de samenvoeging van de divisies 1 en 15. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers mocht er zijn. Daarom heb ik het voortbestaan van de clubs uit beide divisies gemakkelijk aan kunnen snijden. De aanwezigen voelden haarfijn aan dat het stokje overgenomen moet worden willen de clubs blijven voortbestaan. Maar wat nog belangrijker is; willen mensen iets blijven betekenen voor kinderen in deze wereld op een manier die al 100 jaar succesvol en nuttig is.

Ik merkte dat het geen makkelijke discussie was. Velen hebben hun verdiensten en maar weten niet hoe contacten te leggen met jongere generaties. Ze vragen zich af hoe ze hen kunnen “verleiden” om deel uit te gaan maken van een al lang bestaande club met eigen mores en gebruiken. Ik zie dan clubs een langzame dood sterven. Op diverse plekken in Nederland is dat de afgelopen jaren gebeurd en gebeurt het nog. En dat is doodzonde. Want het concept serviceclub en met name Kiwanisclub is met haar specifieke doel een heel krachtig fenomeen. Het zou jammer zijn dat Kiwanis verdwijnt als een club op houdt te bestaan en niet meer aan alle regels en gewoonten van Kiwanis kan voldoen.

Ik heb in Noord-Holland gepleit voor innovatieve methoden om de doelstellingen van Kiwanis vorm te geven. Dan denk ik aan zaken als: niet tweemaal per maand bij elkaar komen, ook virtueel contact onderhouden, samen met anderen projecten draaien, ontbijtbijeenkomsten organiseren, niet dineren, etc. Kortom als we onze doelen op een andere manier kunnen realiseren dan moeten we daar ruimte voor maken. Kiwanis International gaat daar de regels voor aan passen. Ik mag daar met een aantal anderen waaronder Anne van Zanten de komende tijd in de KI-EF Committe on Resolutions een bijdrage aan leveren. Ondertussen hoeven we niet te aarzelen om te experimenteren met nieuwe mogelijkheden. Onderzoek wat voor jullie werkt en hoe je nieuwe generaties in jullie omgeving actief kunt betrekken bij het doel waar wij voor staan. We zijn er uiteindelijk voor het doel en niet voor de regels. Wij gaan er voor zorgen dat de regels aansluiten bij de situatie nu of beter nog, dat ze aansluit bij de toekomst.

Ik ben dan ook blij te vernemen dat op diverse plekken clubs wegen hebben gevonden om zichzelf uit het moeras te trekken en zich te vernieuwen qua werkwijze en samenstelling. Daar heeft de lente al toegeslagen en is er iets bij mensen gaan kriebelen! Recent hoorde ik bijvoorbeeld over de positieve ontwikkelingen van KC Bilthoven, KC Zeist-Krommerijn en KC Utrecht. Daarnaast zijn er 3 tot 4 nieuwe clubs aan het ontstaan op initiatief van voormalige JCI leden. Op al deze plekken willen mensen samen komen met als doel: serving the children of the world. En dat doen ze in verbinding met elkaar en in de geest van Kiwanis. Dat kriebelt en daagt uit.

Henk Oostdam

Deel deze post

Nieuwsbrief ontvangen

Meld u aan voor de Kiwanis nieuwsbrief en ontvang maandelijks informatie over onze projecten.