Gast aan tafel Kiwanis Internet Café

Gast aan tafel Kiwanis Internet Café

Bijdrage n.a.v. presentatie 4 oktober 2020

Uit de onbekendheid: Kinderstaatloosheid en het belang nationaliteit

Laura heeft dit verhaal ook verteld op de regiobijeenkomst in Bergen op Zoom in februari dit jaar. Kiwanisclubs die interesse hebben kunnen Laura uitnodigen voor een lezing.

Laura van Waas, Oprichter en Co-Director van het Institute on Statelessness and Inclusion (ISI)

Ik was al bijna afgestudeerd van de opleiding internationaal recht toen ik zestien jaar geleden voor het eerst hoorde van ‘staatloosheid’. Geen docent had me verteld van dit groot, mondiaal mensenrechtenvraagstuk. Als Brits meisje, geboren in België en grootgebracht in Nederland, had ik wel al een eigen ervaring met nationaliteit – maar dat er mensen zijn zonder enige nationaliteit, wist ik niet. Dat er kinderen worden geboren die geen nationaliteit kunnen bemachtigen en dat dit ook in Nederland voorkomt, ontdekte ik pas per ongeluk via vrijwilligerswerk als juridisch adviseur in mijn gemeente, waar ik een dergelijke zaak tegen kwam. Sindsdien zet ik me onafgebroken in voor het recht op een nationaliteit – via onderzoek, onderwijs, voorlichting en meer; over de hele wereld, maar ook lokaal, hier in Nederland.

Afgelopen maand werd ik uitgenodigd te vertellen over mijn werk tijdens een Kiwanis Internetcafé – een prachtige kans om kinderstaatloosheid verder uit de onbekendheid te halen. Inmiddels leren studenten aan veel juridische opleidingen namelijk wel over deze materie (ik geef er zelf les over op de Universiteit van Tilburg – maar het blijft verder een veelal onzichtbaar fenomeen. En dat terwijl ruim 55.000 inwoners van Nederland nationaliteitsproblemen ervaren, waarvan een op de zes Nederland als geboorteland heeft! Tijdens het Kiwanis Internetcafé heb ik uitleg kunnen gegeven over de oorzaken en gevolgen van staatloosheid, en het gebrekkige beleid in Nederland. Er was speciale aandacht voor kinderen, die zich vanwege hun nationaliteitsproblemen vaak anders, onwelkom en uitgesloten voelen. Daarnaast was er ruimte om de inhoud van mijn werk te bespreken en waar dit raakt aan de inzet van Kiwanis op het gebied van de rechten en het welzijn van kinderen.

Er waren veel positieve reacties, vooral op de inzet door mijn organisatie – ISI – om kinderstaatloosheid zichtbaar en bespreekbaar maken, onder andere door educatieve middelen speciaal voor kinderen te ontwikkelen. Het leesboek, ‘Het Meisje Dat Haar Land Verloor’, maakt het complexe nationaliteitsproblematiek toegankelijk en de activiteiten in het bijbehorende lespakket helpen kinderen te reflecteren op hun positie in de wereld, te praten over in- en uitsluiting, en vaardigheden te ontwikkelen ter bevordering van mensenrechten, gelijke behandeling en mondiaal burgerschap. Nu dit materiaal er ligt en het een kwestie is geworden van verspreiden en uitvoeren, liggen hierin ook mooie kansen voor samenwerking. Kiwanis en haar leden kunnen bijdragen aan het zichtbaar maken van deze schrijnende kinderrechtenprobleem, bijvoorbeeld door te helpen met het vertalen van lesmateriaal uit het Engels naar Nederlands, het opzetten van pilot-activiteiten op scholen en het genereren van aandacht voor kinderstaatloosheid en het belang van nationaliteit.

Deel deze post

Nieuwsbrief ontvangen

Meld u aan voor de Kiwanis nieuwsbrief en ontvang maandelijks informatie over onze projecten.